دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی گفت: یکی از چالشهای حوزه دارو فروش و عرضه داروها درپلتفرم های فضای مجازی است که نظارتی برآن وجود ندارد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران، سیدعلی جعفری نژاد، رییس انجمن داروسازان خراسان رضوی درنشست خبری افزود: بر اساس قانون، تنها مرجع رسمی فروش دارو، داروخانهها هستند و فروش دارو توسط پلتفرمها به دلیل عدم نظارت بر عرضه، خطری است که سلامت جامعه را تهدید میکند.
جعفرینژاد خاطر نشان کرد : قیمت دارو یک قیمت دستوری و مصوب است و مثل بقیه کالاها نیست، به طوری که در سطح نولید، توزیع و عرضه قیمت ثابت است و همه افرادی که در این صنعت شاغل هستند اعم از تولیدکننده، توزیع کننده و عرضهکننده که داروخانه است موظف هستند دارو را با همان قیمت عرضه کنند.
وی گفت: عرضه دارروها در پلتفرمها و کسب و کارهای مجازی ، خیلی توجیه ندارد چون دارو یک کالای رقابتی نیست و با این کار دارو وارد یک فضای رقابتی میشود.
رییس انجمن داروسازان خراسان رضوی تأکید کرد: ورود پلتفرمها و کسبوکارهای مجازی صرفا منافع اقتصادی را به همراه دارد و عرضه دارو در پلتفرمها بازی با سلامت مردم خواهد بود و ما به شدت با این امر مخالف هستیم و قانون هم اجازه این کار را ندارد ولی متاسفانه برخی از پلتفرمها در حال حاضر این کار را به صورت غیرقانونی انجام میدهند.
وی با اشاره به اینکه داروخانهها، فرد داروساز تحصیلکردهای که دارای مدرک داروسازی است، حضور دارد و نظارت مستمر بر نحوه نگهداری، ارائه و عرضه دارو و… دارد، حضور دارد، گفت: فروش دارو در فضای مجازی ، علاوه بر به مخاطره افتادن محرمانه بودن دادههای سلامت افراد، نظارتها از بین خواهد رفت و با فروش دارو در فضای مجازی، نظارتهایی که سالهاست بر آن تاکید میکنیم نادیده گرفته می شود.
جعفرینژاد خاطرنشان کرد: پلتفرمها باید به نحوی باشد که فقط در یافتن دارو به بیماردر داروخانه ها کمک کنند نه اینکه خود پلتفرمها مستقیما عرضهکننده دارو باشند، زیرا با عرضه دارو در فضای مجازی، باعث ایجاد رقابت بین پلتفرمهای مختلف برای عرضه دارو شده و بلاهایی که سر مصرفکننده میآید قابل شناسایی نیست و و کسی نمیتواند سلامت و اصالت دارو را تضمین کند و این امر جای نگرانی دارد و سلامت جامعه را تحتالشعاع قرار می دهد.
وی با بیان اینکه هیچ جای دنیا فروش مجازی و آنلاین دارو نداریم چون دارو کالایی نیست که بخواهد به صورت مجازی عرضه شود، گفت: یکی از مهمترین دغدغههای ما این است که مردم به داروی سالم دسترسی داشه باشند و بر همین اساس با این پروسه و این نحوه توزیع کاملا مخالفیم.
جعفرینژاد افزود : دارو هنوز وارد پلتفرمها نشده و چیزی که عرضه میشود بیشتر مکملها است که اینها هم بدون مجوز است زیرا قانونی برای عرضه مکملها در بستر آنلاین داده نشده است، حتی توزیع داروی سقط جنین که در هر داروخانهای عرضه نشده و در یکسری از داروخانههای خاص عرضه میشود، در بعضی از پلتفرمها به راحتی عرضه میشود که این واقعا زنگ خطری است.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی با انتقاد از عرضه راحت و آسان برخی از داروهای مخدر در عطاریها در این زمینه هشدار داد و گفت: مساله بعدی که در حال حاضر بحرانیتر شده ، نحوه عرضه داروهای مخدر یا عرضه داروهای تحت کنترل در عطاریها است.
وی افزود: این داروها که روی آن حساسیت زیادی است خیلی راحت سر از عطاریها درآورده و به راحتی و بدون هیچ فیلتری در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
جعفرینژاد گفت : این داروها از شرکتهای پخش و توزیعکننده به شکل مستقیم تحویل انبارهای دانشگاهها میشود و از طریق انبار دانشگاه به کلینیکهای ترک اعتیاد تحویل داده میشود، در حالیکه متاسفانه مبدا این داروها مشخص نیست و جای ابهام و ناراحتی دارد.
وی افزود: بنابر قانون تنها محل عرضه دارو ، فقط و فقط داروخانه است چون کاملا تحت کنترل است و در سامانه تیتک پروسه تولید، توزیع و عرضه دارو کاملا تحت نظارت و کنترل بوده به راحتی قابل رهگیری است اما در مورد داروهای مخدر که از همه داروها حساستر است این اتفاق نمیافتد که جای نگرانی دارد.
رییس انجمن داروسازان خراسان رضوی با بیان اینکه بین ۳۰ تا ۴۰ درصد از نوزادان شیر خشک و بقیه از شیر مادر تغذیه می کنند، گفت: ماهانه ۱۰ قوطی شیر خشک به هر نوزاد توزیع میشود.
وی با بیان اینکه از ۲۰ مهر ماه امسال داروخانهها ملزم به عرضه شیرخشک صرفا با ثبت کدملی و تاریخ تولد نوزادان شدهاند، افزود: از زمان اجرای این طرح تغییرات فراوانی رخ داده ، به شکلی نامحسوس قیمت این محصول با افزایش ۲ برابری از ۷۰ هزار تومان به مرز ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان رسیده است.
جعفری نژاد با بیان اینکه قیمت شیرخشک در ایران از قیمت صادراتی آن کمتر است و بایستی قیمت شیر خشک در ایران واقعی شود، گفت: متوسط قیمت هر قوطی شیرخشک در داروخانههای ایران حدود ۲ دلار است که این محصول در صورت صادرات یا قاچاق، به قیمت بین پنج تا ۶ دلار در کشورهای همسایه فروخته می شود.
وی با بیان اینکه کمبودی در زمینه شیر خشک نداریم، گفت: کارخانه صنایع پودر شیر مشهد هم اکنون فعال است و ۲ نوع شیر خشک «ببلاک» و «آبتامیل» را تولید می کند.
سید حسین بهشتیان، دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی گفت: مطالبه داروخانههای این استان از سازمانهای بیمهگر اکنون مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال معادل یک همت (هزار میلیارد تومان) است.
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی افزود: در حال حاضر هزار و ۲۰۰ داروخانه خصوصی در استان خراسان رضوی فعال است که بیش از سه ماه، مطالبات آنها پرداخت نشده است.
وی گفت: بر اساس قانون بایستی سازمانهای بیمه گر طی مدت یک ماه اقدام به پرداخت مطالبات داروخانهها کنند، اما متاسفانه این پرداختها بیش از سه ماه طول میکشد که سبب کمبود نقدینگی و فلج شدن اقتصاد داروخانه میشود.
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی گفت: اگر شرایط به همین منوال پیش رود، به زودی امکان تامین نسخ دارو را نخواهیم داشت و باید از بیمار بخواهیم حق خود از بیمه را به طور مستقل پیگیری کند.
شبنم مقدم