جهش تولید با مشارکت مردم ، اولویت اول
مدیر جهاد کشاورزی با اشاره به نام گذاری سال 1403 توسط مقام معظم رهبری گفت : در سال جاری استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و مشارکت های مردمی در پیشبرد اهداف بخش کشاورزی شهرستان و بویژ جهش تولید ، به صورت ویژه مورد توجه قرار می گیرد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران،ابراهیم رودسرابی از استقرار سه مرکز جهاد کشاورزی غیر دولتی در شهرستان و در سال جاری خبر داد و گفت : استفاده از توان علمی فارغ التحصیلان بخش کشاورزی،بهبود کیفیت و کمیت خدمت رسانی بویژه در بخش های سه گانه و مشارکت بخش خصوصی در تحقق اهداف و برنامه های بخش کشاورزی شهرستان از دلایل شروع فعالیت مراکز مذکور می باشد.
وی حمایت همه جانبه از ایجاد و توسعه شرکت های خصوصی وابسته به بخش کشاورزی را یکی از عوامل تحقق شعار سال برشمرد و عنوان کرد: شرکت های تعاونی تولید ،تعاونی روستایی و ….می توانند نقش بسیار موثری در جهش تولید محصولات از طریق ارائه خدمات تخصصی و تامین نهاده های مورد نیاز تولید اعضای خود داشته باشند که در همین راستا همه امور مربوط به تامین و توزیع نهاده های مورد نیاز کشاورزان و دامداران شهرستان به شرکت های مذکور واگذار شده است.
رودسرابی با اشاره به تجربه بسیار موفق مدیریت در اجرای برنامه های آموزشی ،ترویجی با استفاده از مشارکت بهره برداران و شرکت های خصوصی فعال در حوزه کشاورزی گفت : این روند در سال جاری تقویت و زمینه حضور و مشارکت کشاورزان وبخش خصوصی در برنامه های ترویجی شهرستان بیش از پیش فراهم می شود.
مدیر جهاد کشاورزی رفع موانع تولید را پیش نیاز مشارکت مردم درجهش تولید دانست و افزود: تسریع در صدور مجوزها ،ارائه به موقع تسهیلات و پیگیری مستمر رفع موانع مربوط به سرمایه گذاری در شهرستان ، از اولویت های مدیریت در سال 1403 خواهد بود.
افزایش بهره وری محصولات کشاورزی از برنامههای اصلی جهاد کشاورزی شهرستان است
مدیر جهاد کشاورزی با اشاره به افزایش سالانه هزینه تولید محصولات کشاورزی ،تنها راه برون رفت از این وضعیت را افزایش تولید در واحد سطح از طریق استفاده از فناوری و دانش نوین در بخش کشاورزی دانست و افزود: ارتقاء دانش فنی و تجربی کشاورزان، افزایش بهره وری آب از طریق اجرای سیستم های نوین آبیاری ،افزایش ضریب مکانیزاسیون و مدیریت علمی مزارع و باغات از اهم برنامه های مدیریت جهاد کشاورزی در سال جاری است.
رودسرابی با ابراز نگرانی از پایین بودن میانگین تولید محصولات کشاورزی و باغی در واحد سطح ، بویژه پسته به عنوان اصلی ترین محصول شهرستان ادامه داد: صادراتی بودن این محصول و برنامه ریزی هدفمند کشورهای رقیب در زمینه توسعه کمی و بازار مصرف محصول پسته ، تهدیدی جدی بر آینده پسته کشور خواهد بود و تنها راه مقابله با این تهدید ، افزایش میزان تولید محصول در واحد سطح می باشد که باغداران باید به آن توجه ویژه داشته باشند.
وی بر ادامه آموزش و ترویج هدفمند در زمینه مدیریت علمی مزارع و باغات شهرستان بویژه در زمینه محصول پسته تاکید کرد و گفت : خوشبختانه در سال 1402 با اجرای چندین همایش هدفمند و بازدید های داخل و خارج استانی، زمینه تغییر نگرش باغداران را نسبت به نحوه مدیریت باغات خود ایجاد کرده و امیدواریم با ادامه این روند ، شاهد جهش تولید در بخش کشاورزی شهرستان باشیم .
مدیر جهاد کشاورزی برنامه ریزی برای افزایش تولید را مستلزم وجود تشکل های تخصصی و قوی دانست و افزود: ایجاد، توسعه و تقویت تشکل ها از جمله شرکت های تعاونی کشاورزان و دامداران ، انجمن پسته شهرستان ، شرکت های خدمات مکانیزه و شرکت های فنی و مشاوره ای ، بصورت ویژه مورد توجه و پیگیری قرار می گیرد.
اجرای الگوی کشت منطقه ای ،راهبردی اجتناب ناپذیر است
مدیر جهاد کشاورزی با اشاره به تنوع کیفی منابع آب و خاک در شهرستان، تک کشتی محصول پسته را تهدیدی برای بهره برداران عنوان کرد و گفت : شهرستان خوشاب دارای چندین محصول مزیت دار از جمله پسته ،انگور، زعفران، گندم و جو ، زیره، هندوانه بذری ، خربزه و پنبه و … می باشد که با برنامه ریزی دقیق می توان به عملکرد مناسبی از محصولات مذکور رسید.
وی با اشاره به اقدامات بسیار خوب مدیریت در زمینه کشت انگور با روش های نوین گفت: در سال 1402 بیش از 4 میلیارد ریال اعتبار بلاعوض برای توسعه باغات انگور در مناطق مستعد شهرستان هزینه شده است، به طوری که تاکنون بیش از 200 هکتار باغ انگور با روش های نوین در شهرستان احداث شده است و تلاش می شود این سطح در سال جاری به دو برابر افزایش یابد.
رودسرابی در ادامه گفت: کیفیت منابع آب وخاک در مناطق مختلف شهرستان ایجاب می نماید که کشاورزان با بهره گیری از نظرات مشاوران تخصصی و رعایت اصول فنی نسبت به انتخاب نوع محصول در هر منطقه اقدام نمایند تا به بهره وری حداکثری از منابع مذکور دست یابند.
مدیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه قبل از هر گونه کشت محصولات زراعی و باغی، ابتدا می بایست نسبت به انجام آزمایشات آب وخاک آن منطقه اقدام نمود، اضافه کرد: کشت غیر اصولی محصول پسته و عدم رعایت موارد مذکور در مناطق مختلف شهرستان در سالیان گذشته خسارت جبران ناپذیری را به بهره برداران وارد نموده است و تغییر این رویه از اهداف و برنامه های مهم مدیریت می باشد.
تکمیل واحدهای نیمه تمام و راه اندازی واحدهای تولیدی جدید ، اولویتی بسیار مهم
مدیر جهاد کشاورزی گفت: تکمیل و راه اندازی واحدهای تولیدی جدید در بخش کشاورزی علاوه بر افزایش تولیدات کشاورزی و دامی،نقش بسزایی در ایجاد اشتغال جدید در شهرستان دارد.
رودسرابی با اشاره به وجود چندین پروژه جدید و نیمه تمام در شهرستان افزود: برخی از این پروژه ها مانند کارخانه خوراک دام نقش مهمی در کاهش هزینه ها و رونق تولید در شهرستان خواهند داشت.
وی از واحدهای فرآوری پسته،کارخانه خوراک دام،واحد تولید قارچ ،واحدهای دامپروری و پرورش پولت تخم گذار ، گلخانه ها ،واحد پرورش شترمرغ و..به عنوان بخشی از واحدهای مذکور نام برد و افزود: متاسفانه طی سال های گذشته بر اثر خشکسالی و شرایط اقتصادی، تعداد زیادی از واحد های تولیدی بویژه در زمینه دام و طیور غیر فعال و یا نیمه فعال شده است که فعال سازی و تکمیل ظرفیت این واحدها نیز باید به صورت ویژه ای مد نظر قرار گیرد.
مدیر جهاد کشاورزی بر استفاده حداکثری از ظرفیت کلیه نهادهای حمایتی و موسسات مالی و اعتباری جهت ایجاد و تکمیل واحدهای تولیدی تاکید کرد و افزود: هماهنگی بین دستگاه ها،نهادها و موسسات حمایتی موجب هدایت صحیح منابع مالی به سمت تولید واقعی در شهرستان می شود.
حفاظت از منابع آبی و افزایش بهره وری آب
مدیر جهاد کشاورزی خوشاب از قنوات به عنوان میراث ارزشمند گذشتگان یاد کرد و گفت: نگاه ویژه به حفظ،مرمت و بازسازی قنوات به عنوان بخشی از منابع تامین کننده آب کشاورزان همانند سال های گذشته ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی با اشاره به مشارکت بسیار خوب مالکین قنوات در مرمت و بازسازی قنوات تاکید کرد، در سال جاری نیز تلاش خواهدشد از مشارکت حداکثری مالکین در مرمت وبازسازی قنوات استفاده شود.
وی اجرا و توسعه سیستم های نوین آبیاری را در افزایش کارایی آب بسیار تاثیرگذار دانست و عنوان کرد: به منظور آشنایی و استفاده کشاورزان از بهترین و بروزترین سیستم های آبیاری، بازدیدهای مختلفی در سطح استان انجام شده و در سال جاری نیز برنامه ریزی برای این بازدید ها انجام می شود.
رودسرابی با اشاره به هزینه سنگین اجرای سیستم های نوین آبیاری گفت:تلاش می شود بخشی از هزینه پروژه های مذکور در قالب تسهیلات و از منابع مختلف به کشاورزان پرداخت شود.
حمایت از سرمایه گذاری در صنایع جانبی محصولات کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی گفت :ایجاد ارزش افزوده برای محصولات کشاورزی و دامی نقش موثری بر اقتصادی کردن تولید محصولات دراین بخش دارد.
وی خام فروشی محصولات را یکی از عوامل اصلی پایین بودن درآمد کشاورزان دانست و افزود: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی در مقیاس های مختلف تاثیر بسزایی در ارزش افزوده محصولات خواهند داشت و به این منظور حمایت های همه جانبه از سرمایه گذاران در این حوزه صورت می پذیرد.
رودسرابی با اشاره به تولید هزاران تن انواع محصول کشاورزی ودامی ازجمله پسته،تخمه هندوانه آجیلی،انگور،زیره ، زعفران وسایر محصولات کشاورزی در شهرستان افزود:ایجاد،توسعه و تکمیل واحدهای فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی باعث رونق اقتصادی در بخش کشاورزی شهرستان می شود.
وی با اشاره به اهمیت ویژه کارگاههای کوچک روستایی در فرآوری محصولات تولیدی ، بر حمایت جهادکشاورزی از ایجاد کارگاههای مذکور در قالب مشاغل خرد وخانگی تاکید کرد.
استفاده از ظرفیت های بالقوه شهرستان در تولید محصولات کشاورزی و دامی
مدیر جهاد کشاورزی گفت: شهرستان خوشاب دارای ظرفیت ها و قابلیت های بالقوه فراوانی در زمینه تولید انواع محصولات کشاورزی، دام، طیور و شیلات و محصولات وابسته دارد و ایجاد تنوع در تولید محصولات، علاوه بر افزایش درآمد بهره برداران، باعث ایجاد اشتغال برای روستاییان بویژه جوانان می شود.
وی از جمله این مشاغل، به پرورش انواع ماهیان سردآبی و گرم آبی در استخرهای ذخیره آب، پرورش خاویار،کشت گیاهان دارویی، واحدهای پرورش مرغ بومی و سایر ماکیان، پرورش قارچ، پرورش ماهیان زینتی،پرورش شترمرغ و بوقلمون، پرورش زنبور عسل، پرورش کرم ابریشم، فرآوری گیاهان دارویی و چندین رشته فعالیت دیگردر حوزه کشاورزی اشاره کرد و افزود: بسیاری از مشاغل مذکور در قالب مشاغل کوچک و روستایی نیز قابل ایجاد و راه اندازی می باشد.
رودسرابی نقش نهادها، موسسات و دستگاه های حمایتی و صندوق های پرداخت کننده تسهیلات را در ایجاد مشاغل مذکور بسیار برجسته عنوان کرد و گفت: تلاش می شود ،از حداکثر ظرفیت دستگاه های متولی ایجاد اشتغال بهره گیری شود.
منبع:روابط عمومی جهادکشاورزی خوشاب