به مناسبت هفته پژوهش و فناوری کتاب «خودآموز خبرنگاری حرفهای رونمایی» اثر «علیرضا دوانلو» با حضور اهالی رسانه و قلم در مشهد رونمایی شد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران،مجتبی محمودی مهماندوست در این مراسم که در مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز شرق کشور در مشهد برگزار شد، با اشاره به اهمیت قلم و جایگاه آن در رسانه گفت: قلم مقدس است و خداوند در قرآن به قلم قسم یاد کرده است. با پیشرفت تکنولوژی و تحول فضای رسانهای، کار در حوزه خبرنگاری سختتر شده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز شرق کشور گفت: مخاطب امروز دیگر منفعل نیست، بلکه کاربری هوشمند است که قدرت انتخاب دارد.
وی افزود: برای جلب توجه مخاطب، پیش از هر چیز باید تکنیکهای رسانهای را فرا گرفت و دانش آن را آموخت. اما رسانه تنها دانش نیست؛ بلکه هنر نیز میباشد.
محمودی همچنین به سختیهای حرفه خبرنگاری اشاره کرد و گفت: خبرنگاری از مشاغل دشوار محسوب میشود. بسیاری از خبرنگاران که سالها صدای مردم بودند و دردهای جامعه را انعکاس دادند، خود فرصتی برای بیان مشکلاتشان نداشتند و بهعنوان تریبونسازان، اغلب تریبونی برای خود نداشتند.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور، نقش خبرنگاران در ثبت تاریخ شفاهی را نیز برجسته دانست و اظهار داشت: بخشی از تاریخ شفاهی ما بهواسطه تلاش خبرنگاران زنده مانده است. این امر میتواند به نسل جدیدی که قصد ورود به عرصه رسانه را دارند، کمک کند و آنها را در مسیر فعالیت حرفهایشان یاری دهد.
– خبرنگار باید درکنار مردم باشد
در ادامه، مصطفی کواکبیان، سیاست مدار و روزنامه نگار کهنه کار، که ریاست هیئت مدیره انجمن صنفی روزنامه های غیردولتی کشور را نیز برعهده دارد گفت: «برای آقای دوانلو و سایر این پیشکسوتان رسانه وجود آقا علی ابن موسی الرضا(ع) در مشهد مقدس، فرصت مغتنم و نعمت بزرگی هست.»
وی با اشاره به صفت “رئوف” امام رضا (ع) و مقایسه آن با صفات مشابه خود یعنی “جواد” و “کریم” افزود: «کریم یعنی کسی که به شما زیاد می بخشد اما شما باید اول درخواست کنید تا او بر شما ببخشد، جواد هم بخشنده است، لیکن اگر شما درخواست هم نکنی می بخشد و اما رئوف آنقدر مهربان است که تو را می خواهد که از وی درخواست کنید تا او بر شما ببخشد لذا این شهر بسیار مقدس و مهم هست که دوستان در آن خدمت می کنند.»
ضمن اشاره به برخی خاطرات خود در عرصه مطبوعات، ادامه داد: «کار اصلی در رسانه ها برعهده خبرنگاران است؛ و مدیران رسانه ای پز آن را می دهند. خبرنگار هم همیشه باید در کنار مردم باشد، هرچند این راه هزینه دارد. خبرنگار باید روحیه مطالبه گری داشته باشد و از مسئولان امر پیگیر برطرف کردن مشکلات مردم باشد. موضوع صداقت در کار نیز بسیار مهم است؛ و خبرنگار باید صادق باشد.»
– این کتاب حاصل ۳۰ سال تجربه و فعالیت بنده در عرصه روزنامهنگاری است
در ادامه علیرضا دوانلو گفت: در گذشته هیچ منبعی برای مطالعه نداشتیم در صورتی که ظرفیتهای زیادی در کشور وجود داشت. از سال ۷۹ آموزش روزنامهنگاری را آغاز کردیم و پایه بسیج رسانه را بنا نهادیم.
وی با تأکید بر اهمیت حرفهایگرایی در رسانهها افزود: در جریان مقاومت نباید به دنبال کار سیاسی یا امنیتی بود، بلکه باید تمرکز بر کار حرفهای باشد. دوستان ما در رسانهها در معرض حملات و مشکلات بسیاری قرار دارند و باید انتخاب کنند که یا به دنبال سود باشند یا با شرافت از مردم دفاع کنند. روزنامهنگاری شغل نیست؛ بلکه مبارزه است.
وی ابزار خبرنگاری را اطلاعات دانست و بیان کرد: اسلحه خبرنگار اطلاعات اوست و هدف رسانهها باید جهتدهی به اطلاعات باشد.
این نویسنده کتاب درباره ویژگیهای کتاب خود توضیح داد: هدفم از نوشتن این کتاب، پرورش خبرنگاران است. مطالب کتاب به شکلی نوشته شده که حتی فردی با تحصیلات پایین بتواند آن را بخواند و به یک خبرنگار تبدیل شود. مفاهیم پنهان خبر را آشکار و عناصر آن را به سادگی مطرح کردهام.
وی افزود: در این کتاب ضمن بیان ساده تئوریها، تلاش کردهام مطالب را به سمت عملیاتی شدن سوق دهم تا خوانندگان بتوانند آموختههای خود را در عمل بهکار گیرند.
امضای تابلو یادبود و تقدیر از مهمانان و اهدای کتاب پایان بخش این مراسم بود.