مدیرکل اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور گفت: سال گذشته ۵۰ میلیارد ریال برای تکمیل ساختمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور بودجه اختصاص یافت، اما هیچ تخصیص بودجه ای انجام نگرفت که امید میرود با توجه استاندار خراسان رضوی، این ساختمان تکمیل شود.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران، مجتبی محمودی امروز در جریان بازدید معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی از مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور اظهار کرد: سال گذشته برای تکمیل ساختمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور بودجه ۱۸۰ میلیارد ریالی برآورد که ۵۰ میلیارد ریال مصوب شد و بنا بود توسط سازمان نوسازی مدارس اجرایی شود اما متاسفانه هیچ تخصیصی انجام نگرفت و امیدواریم با تدبیر و عنایت تیم مدیریت فعلی استان و به خصوص رویکرد توسعه ای استاندار خراسان رضوی، بودجه مدنظر در اعتبارات امسال پیشبینی و تخصیص یابد تا پس از حدود دو دهه این مرکز تکمیل و در اختیار محققان و علاقمندان میراث مکتوب قرار گیرد.
وی ادامه داد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور در مشهد واجد حدود ۱۳ میلیون برگ پرونده است که پس از گردآوری، نگهداری و فهرستنویسی و دیجیتال سازی و ثبت آنان به منظور دسترسی پژوهشگران و محققان انجام میشود.
علیرضا قامتی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی هم در این بازدید با اشاره به قدمت شهرها و روستاهای خراسان، بر لزوم تدوین نقشه راه برای ثبت و حفاظت اسناد محلی تأکید و خاطرنشان کرد: وجود مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور در مشهد، یک ظرفیت مغتنم برای استان و شرق ایران است که با تکمیل فیزیکی ساختمان آن، میتواند به قطب فرهنگی منطقه تبدیل شود.
وی خواستار طراحی یک فرآیند علمی برای ثبت خاطرات تاریخی و تقویت زیرساختهای نگهداری اسناد شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی همچنین با تاکید بر لزوم حفظ اسناد تاریخی و ثبت نظاممند تاریخ شفاهی، گفت: تاریخ شفاهی فقط مجموعهای از خاطرات نیست؛ باید برای آن گفتمان مشترک و فرآیند مشخص علمی تعریف شود.
وی افزود: ثبت تجربیات پیشکسوتان حوزههای مختلف مانند دفاع مقدس، هنرهای آیینی، موسیقی مقامی و… ضرورتی است که نباید به تأخیر بیفتد.
قامتی حفظ میراث مکتوب و هویتی ایران و منطقه خراسان را بسیار مهم دانست و ادامه داد: این کار باید با دقت، دغدغهمندی و بهدور از نگاههای سلیقهای انجام شود. نگهداری اصولی اسناد تاریخی، ضرورتی برای حفظ هویت ملی ماست.
وی در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیتهای کمترشناختهشده اسنادی در خراسان اشاره و بیان کرد: در مناطقی مانند روستای مرزی باجگیران، اسناد و آثار باارزشی از جمله سنگرهای متعلق به دوران حضور شوروی در جنگ جهانی دوم همچنان موجود است. این ظرفیتها باید شناسایی، حفظ و در معرض مطالعه پژوهشگران قرار گیرند.