عضو هیات رئیسه سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی، با تأکید بر اهمیت مبحث 22 مقررات ملی ساختمان در خصوص مراقبت و نگهداری از ساختمانها، نسبت به پیامدهای خطرناک عدم رعایت آن و تغییرات غیرمجاز پس از اخذ پایان کار بهره برداری هشدار داد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران ،سید حسین فاطمی، با اشاره به هدف اصلی مبحث 22 که شامل “افزایش ایمنی، بهداشت، آسایش، بهرهوری و کاهش حوادث، جلوگیری از هدر رفت سرمایه و افزایش طول عمر مفید ساختمان” است، تصریح کرد: متأسفانه بخش عمدهای از حوادث و اتفاقات ناگوار در ساختمانها، ناشی از تغییرات و دستکاریهایی است که مالکین پس از تأیید نهایی مهندسین و دریافت پایانکار، به صورت خودسرانه و بدون رعایت استانداردهای فنی انجام میدهند. اضافه کردن یک انشعاب گاز یا هرگونه تغییر در تأسیسات و سازه بدون نظارت، میتواند منجر به فجایع انسانی شود، همانطور که در سالهای اخیر شاهد حوادث مرگبار متعددی بودهایم.
وی افزود: در بررسی حوادث اخیر، مشخص شده که در اکثر موارد، مهندسین مقصر نبودهاند و تغییرات اعمالشده توسط مالکین، عامل اصلی بوده است. این وضعیت، جان و مال مردم را به خطر میاندازد و دود خطای یک نفر به چشم دیگران میرود.”
عضو هیات رئیسه سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی پیشنهاد کرد : میتوان طبق فرایندی و با دستور دادستان محترم، هنگام فروش املاک، شهرداری و سازمان نظام مهندسی به صورت همزمان برای بازدید و اطمینان از رعایت استانداردها اعزام شوند و در صورت وجود تغییرات غیرمجاز، دستور اصلاح و بازگرداندن ساختمان به حالت استاندارد صادر شود. این اقدام ضروری است تا مالک جدید، تاوان اشتباه مالک قبلی را ندهد و یک ملک ناایمن به او واگذار نشود.
فاطمی در بخش دیگری از سخنان خود به معضل جدی سیستمهای آتشنشانی در آپارتمانها پرداخت و با لحنی انتقادی اظهار داشت: “۹۵ درصد سیستمهای آتشنشانی در آپارتمانها، متاسفانه پس از شش ماه و با اولین ایراد کوچک، از مدار خارج میشوند و هیچ نظارتی بر نگهداری آنها وجود ندارد. این در حالی است که آسانسورها به دلیل مخاطرات جانی و تردد دشوار در زمان خرابی و یا ناایمنی همواره مورد توجه و سرویس قرار میگیرند، زیرا فرهنگ تعمیر و نگهداری آسانسور مورد توجه و تاکید است اما نیاز به سیستمهای آتشنشانی تا زمان حادثه به طور جدی احساس نمیشود و این فاجعهبار است.
وی با طرح این سوال که “آیا باید هزینههای گزافی برای نصب سیستمهایی صرف کنیم که پس از مدت کوتاهی بلااستفاده میشوند؟ افزود: “گاهی به شوخی می شنویم که هزینهی ۲۰۰ میلیون تومانی نصب یک سیستم آتشنشانی در هر ساختمان، اگر به سازمان آتشنشانی داده شود تا ایستگاهها و امکانات خود را توسعه دهد، شاید منطقیتر باشد تا اینکه این سیستمها به حال خود رها شده و در زمان بحران کارایی نداشته باشند.
فاطمی در پایان، با تأکید بر لزوم فرهنگسازی و ایجاد الزام قانونی برای نگهداری مستمر از تمامی تأسیسات ایمنی ساختمانها، خواستار توجه جدی مسئولین و متولیان امر به این معضلات شد تا از حوادث تلخ و جبرانناپذیر جلوگیری شود.