مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی طی نشست خبری با حضور خبرنگاران پایگاه خبری مشهد عمران و پایگاه خبری گفتمان مهندسی اقدامات این نهاد در سال گذشته(۱۴۰۱) و پنجماهه امسال(۱۴۰۲) را تشریح کرد.
به گزارش پایگاه خبری مشهد عمران؛ رضا سلمآبادی، امروز ۲۸ مرداد در نشست خبری که در محل اردوگاه ثامنالائمه برگزار شد، با بیان اینکه برخی آمارها مانند دستاوردهای حوزه دانشبنیان و اقتصاد افتخارآمیز است، تصریح کرد: اگر قرار باشد سخنرانی فقر کنم و به عنوان مثال بگویم در استان چه میزان فقیر و نیازمند داریم، به محض اعلام این آمار تکریم و کرامت مردم زیر سوال میرود. آمار و ارقام بسیار خوب است اما سعی کنید خیلی به آمارها نپردازید. البته خیلی مهم است که میزان کمکهای نظام جمهوری اسلامی به استان در این حوزه چه میزان بوده است و جهاد تبیین مورد اشاره مقام معظم رهبری همین موارد است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان ادامه داد: مصادیق زیادی وجود دارد که بتوانیم مطرح کنیم که به مردم حس زیبایی دست میدهد. مصداقهای زیادی وجود دارد که در کشور ما با همه مشکلات در زمینه فقر، خانوادههایی داریم که بدون چشمداشت و بدون منت کمک میکنند. ما موارد اینچنینی را به مردم کم گفتهایم و با توجه به بیاعتمادی بین مردم و سازمانها اینگونه بیان میشود که از کجا بدانیم آمارها درست است و آمار میدهیم تا بگویم عملکردمان خوب است. این در صورتی است که این آمار ثبتشده در بستر کمکرسانی به مردم است و ادعای ما نیست.
سلمآبادی در ادامه با گزارشی از عملکرد کمیته امداد در حوزه تامین منابع، تصریح کرد: ما در سال ۱۴۰۱ شاید در تامین منابع آن چیزی که دلمان خواست نشد اما به جرات میتوانم بگویم نسبت به بسیاری از دستگاهها و سازمانها تخصیص بسیار خوبی صورت گرفت. سال قبل نزدیک به ۱۰۰ درصد منابع کمیته امداد تخصیص پیدا کرد. این امر نشاندهنده آن است که دولت، مجلس، قوه قضاییه و مراکز خیریه، موسسات، تشکلها و همه مردم پای کار محرومین بودهاند.
وی اضافه کرد: ما در دستگاههای استانی جزو دستگاههایی بودیم که تخصیص خوبی داشتیم. علاوه بر آن بیشترین تخصیص از آن استان خراسان رضوی بوده است. ما در سال ۱۴۰۱ چیزی بالغ بر ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار خدمت با رقمی بیش از ۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به خانوادههای نیازمند در سطح استان دادهایم.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی در خصوص سهم مشهد از این خدمات، اظهار کرد: چیزی نزدیک بر ۳میلیون و ۴۰۰هزار از خدماتی که بیان شد، با رقم بیش از ۳ هزار و ۳۰۰میلیارد تومان مختص مشهد بوده است.
سلمآبادی در خصوص سهم حاشیه شهر مشهد از خدمات کمیته امداد، خاطرنشان کرد: از ۳میلیون و ۴۰۰هزار خدمت مشهد حدود ۲میلیون و ۴۰۰هزار خدمت با رقم بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان مختص حاشیه شهر مشهد بوده است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان در خصوص خدمات انجام شده در حوزه اشتغالزایی اظهار کرد: در سال گذشته ۱۹هزار و ۱۳۳ فقره وام اشتغال با رقم تقریبا ۲ هزار و ۱۰۰میلیارد تومان پرداخت کردیم. از این تعداد وام ۸۹۰۰ فقره مختص شهرستان مشهد بوده است. یعنی ۴۸ درصد منابع اشتغال استان را در شهر مشهد پرداخت کردهایم. نکته قابل تامل اینجاست که سهم حاشیه شهر مشهد از این تعداد وام، ۱۷۰۰ فقره وام بوده است، یعنی از لحاظ تعداد، ۱۹درصد اشتغال ما و از نظر مبلغ، ۲۷ درصد کل مبالغ در حاشیه شهر مشهد بوده است. یعنی از ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان وام اشتغال پرداختی فقط ۲۰۰ میلیارد تومان سهم حاشیه شهر مشهد شده است.
اشتغال در حاشیه شهر مشهد بهصورت خوبی انجام نشده است
سلمآبادی با اشاره به اینکه آمارها هشدار میدهد که اشتغال در حاشیه شهر مشهد به صورت خوبی انجام نشده است، تصریح کرد: مددجوی حاشیه شهر مشهد علیرغم اینکه مستعد اشتغال است و مراحل مشاوره، استعدادسنجی و آموزش را گذرانده، اما در مرحله گرفتن وام به علت نداشتن ضامن متوقف میشود.
اعلام آمار خانوادههای تحت پوشش باعث از بین رفتن کرامت آنها میشود
وی خطاب به خبرنگاران با تاکید بر اینکه خیلی این آمارها را پررنگ نکنید، گفت: میخواهم بگویم خیلی اعلام نکنید که چند درصد خانوادهها تحت حمایت کمیته امداد هستند. این اعلامها باعث میشود اولا کرامت خانوادهای که تحت پوشش است، زیر سوال برود و دوم اینکه آن کسی که نیازمند نیست وقتی به این آمار نگاه میکند میگوید چقدر فقیر در استان است. گاهی اوقات ممکن است با آماری که میدهیم آب به آسیاب دشمن بریزیم و برخی افراد معاند این مطالب را به شکل دیگری انتشار میدهند. اما از آن طرف خوب است که میزان کمکهای مردمی و اقدامات خیری که صورت گرفته را بیان کنیم.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان خاطرنشان کرد: ممکن است برای برخی سوال پیش بیاید که چرا هر ساله این آمار خانوادههای تحت پوشش تغییر چندانی نمیکند. این به دلیل آن است که هر ساله در کنار افرادی که خروجی کمیته امداد هستند، ورودیهایی نیز داریم. همچنین قسمتی که اشتغالپذیر نیستند هر ساله در این آمار وجود دارد اما قسمتهای اشتغالپذیر جایگزین با ورودی جدید به این سازمان خواهد شد.
رتبه اول خراسانرضوی در توانمندسازی خانوادهها
سلمآبادی با اشاره به برگزاری جشن خودکفایی خانوادهها در چند ماه گذشته، توضیح داد: استان خراسان رضوی با ۸۰۰۰ نفر رتبه اول کشور در توانمندسازی خانوادهها را داشته است.
وی در رابطه با خدمات کمیته امداد برای تامین جهیزیه، خاطرنشان کرد: اقدامات ما بر اساس ازدواج آسان است و ما بر این اساس پنج قلم اساسی زندگی که شامل یخچال، تلویزیون، ماشین لباسشویی، جارو برقی و گاز است را تامین میکنیم. ارزش این اقلام در سال گذشته ۳۲ میلیون تومان بوده است. ۴۰۶۱ جهیزیه در سال قبل دادهایم که حدود ۱۳۰ میلیارد تومان بوده است.
صف انتظار جهیزیه را برداشتهایم
سلمآبادی یادآور شد: سال قبل ما تقریبا توانستیم صف انتظار را در جهیزیه برداریم. امسال نیز متعهد هستیم که بتوانیم کسی را در استان در صف انتظار جهیزیه نگه نداریم. ما ۸۶۰ مرکز مردمی در استان داریم. هر مرکز متعهد شده چیزی حدود ۵۵ میلیون تومان مازاد بر چیزی که ما متعهد شدیم کمک کند. پیشبینی ما این است تا پایان امسال به بین ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ جهیزیه برسیم.
وی در خصوص اقدامات این سازمان در حوزه دانشآموزان و دانشجویان خاطرنشان کرد: ما بیش از ۵۶هزار دانشآموز و بیش از ۳۲۰۰ دانشجو را تحت حمایت داریم. قسمتی از شهریه دانشجویان مراکز غیر انتفاعی، پیام نور و آزاد را کمیته امداد پرداخت میکند. در دانشگاههای دولتی کمکهزینههای دولتی را داریم. در حوزه دانشآموزی نیز یک کمکهزینه تحصیلی به دانشآموزان کمک میکنیم.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان با بیان اینکه تمرکز ما در تابستان برای دانشآموزان و دانشجویان بر برگزاری اردوها بوده است، اضافه کرد: امسال ما در استان میزبان کشور بودیم و برگزاری ۱۱ دوره اردویی در استان را متقبل شدیم. در سال ۱۴۰۱ تعداد ۷۷۲۰ دانشآموز به اردوها رفتهاند.
سلمآبادی با بیان اینکه شوق زیارت از دیگر برنامههای ماست، تشریح کرد: این برنامه برای بخشهای مختلفی مثل خانوادههای زندانی، خانواده دارای زنان سرپرست خانوار و.. برگزار میشود. در سال گذشته ۱۵ هزار و ۲۵۰ نفر به استان اعزام شدهاند.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان با اشاره به اینکه وامهای قرضالحسنه جدای از وام اشتغال است، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود ۱۶ هزار و ۷۰۰ فقره وام کارگشایی با سود ۳ تا ۴ درصد پرداخت کردهایم. اگر صندوق امداد ولایت این وام را پرداخت کند سود آن ۳درصد و اگر این وام از محل تفاهمنامههای بانکی بانک مهر یا رسالت باشد، سود آن ۴ درصد خواهد بود. ما در صندوق امداد ولایت تا سقف ۱۰ میلیون تومان هیچ کارمزدی نمیگیریم و بازپرداخت اقساط آن به صورت ۳۶ ماهه است. مددجویان کمیته امداد تا سقف ۲۰میلیون تومان به صورت ۳۶ ماهه کارمزد ۳ درصدی پرداخت میکنند که مبلغ ۶۰۰هزار تومان خواهد بود. اگر فردی مددجوی معیشتبگیر کمیته امداد باشد با معرفینامهای بر اساس گواهی کسر از مستمریبگیریها میتواند تا سقف ۲۰میلیون تومان وام بدون ضامن دریافت کند.
سلمآبادی افزود: سال گذشته ۱۶هزار و ۷۰۰ فقره وام با رقمی حدود ۲۴۰ میلیارد تومان پرداخت شده است. میانگین سرانه پرداخت شده حدود ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای هر فرد بوده است.
وی با تاکید بر اینکه حوزه توانمندسازی اقتصادی نقش بسیار مهمی دارد، تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ کمیته امداد بیش از ۳۳هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است. در بخش آموزشها نیز کمیته امداد به ۲۱هزار و ۶۰۰ نفر آموزش داده است. ممکن است تفاوت ارقام این سوال را بهوجود بیاورد که چگونه با ۲۱هزار و ۶۰۰ آموزش بیش از ۳۳هزار فرصت شغلی ایجاد کردهایم. در واقع این فاصله مربوط به این است که برخی افراد در سنوات قبل آموزشها و گواهی آن را داشتهاند.
امسال به بیشاز ۳۳هزار نفر وام در حوزه اشتغال پرداخت میکنیم
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان با اشاره به اینکه در حوزه کاریابی نیز در سال گذشته بیش از ۶۱۸۴ نفر را به بنگاههای کاریابی برای کار معرفی کردیم، افزود: جمع خدمتی که ما در حوزه اشتغال مثل فرصت شغلی، آموزش و کاریابی داشتیم بیش از ۵۵هزار خدمت به خانوادههای نیازمند و مستعد کمک بوده است. این در حالی است که این ۳۳هزار فرصت شغلی تنها با ۱۹هزار و ۱۴۹ فقره وام اتفاق افتاده است. برنامه داریم امسال به بیش از ۳۳هزار نفر در حوزه اشتغال وام پرداخت کنیم. سرانهای که در نظر گرفتیم از ۵۰ میلیون تومان تا ۳۰۰ میلیون تومان است. ۲هزار و ۲۰۰میلیارد تومان از منابع مختص ما است. چیزی نزدیک به ۱۰۰۰ میلیارد تومان نیز گذاشتهاند تا از منابع در اختیار استانداری دریافت کنیم که در صورت دریافت، بالغ بر بیش از ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان منبع خواهیم داشت.
سلمآبادی با تاکید بر اینکه مسکن خدمت بسیار گرانی است، گفت: در حوزه مسکن شاید ۲۰۰ میلیون تومان مربوط به تسهیلات باشد و الباقی آن به منابع دولتی کمکهای کمیته امداد، سهم خود فرد مددجو و خیرین برمیگردد. در سال ۱۴۰۱ ما ۱۸۵ واحد مسکن شهری خرید داشتهایم که قسمتی از آن سهم خیرین، افراد مددجو و کمیته امداد بوده است. در زمینه احداث و تکمیل مسکن مددجویان در سال قبل ۳۱۹۴ واحد داشتیم که انجام شده است. در رابطه با تامین مسکن مددجویان بیش از ۲۲۸۰ واحد داشتیم. علاوهبر آن ۲۳۸ میلیارد تومان فقط کمک بلاعوض در این حوزه بوده است که بخشی از آن کمکهای مردمی و دولتی بوده است.
بیش از ۹۸ درصد طرحهای کمیته امداد در سال ۱۴۰۱ به درستی انجام شده است
وی در خصوص اینکه برخی افراد اقدام به گرفتن وام اشتغال میکنند و پس از دریافت، این هزینه را در جایی دیگر خرج میکنند، خاطرنشان کرد: بر اساس نظریه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیش از ۹۸ درصد طرحهای کمیته امداد در سال ۱۴۰۱ به درستی انجام شده است.
وی در ادامه و در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به آمار خوبی که بیان شد چرا کمرنگ شدن فقر را در جامعه نمیبینیم، گفت: بنا است که ما به جامعه امید دهیم. ما برخی موارد را نمیتوانیم بنویسیم ولی ما میخواهیم بگوییم که در برابر فقری که در جامعه قرار داریم چکار کردیم. در فاصله بین عرضه و تقاضایی که وجود دارد حلقهای وجود دارد. این موارد نیازمند زمان است و باید در خصوص نقش دستگاههای مختلف در فقر توضیح دهم.
نشست خبری مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان خراسان رضوی در حالی امروز برگزار شد که وی پاسخ روشنی به پرسشهای مطرح شده توسط خبرنگاران و همچنین مشکلاتی که در خصوص فقر در حوزه عملکرد کمیته امداد وجود دارد، نداد.
وی در این نشست با دلایلی چون لزوم امید دادن به مردم و تداخل وظایف دستگاههای مختلف فقط گزارش عملکرد این سازمان را ارائه داد.
منبع خبر: ایسنا