مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اتفاق خوب امسال را شکل گیری کارگروه زیارت و هویت بخشیدن به کمیته فرهنگی و رسانه ای در راستای فرهنگ زیارت عنوان کرد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران، محمد حسینزاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در نشست خبری قرارگاه عملیاتی زائران دهه اخر صفر استانداری خراسان رضوی با محوریت کمیته فرهنگی اجتماعی و اطلاع رسانی
افزود: مبنای کارگروه زیارت، واین کمیته طرح مبدا تا مبدا است.
حسینزاده در باره طرح مبدا تا مبدا افزود: وقتی زائر از شهر خود قصد زیارت میکند، از همان نقطه ارائه خدمات فرهنگی و اجتماعی شروع شود و در طول مسیر، ورودی شهر و درشهر مشهد خدمات زیارت ارائه می شود.
وی گفت: مجموعه اقدامات خود را در مسیر مبدا تا مبدا به کمیته فرهنگی و رسانهای کارگروه ملی زیارت عرضه شد، که به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
حسینزاده گفت: همکاری کردن دستگاههای ملی در حوزه زیارت، در چندسال اخیر بی سابقه است و بسیج امکانات و اختیارات دستگاههای دولتی و اجرایی برای زائران حرم به این شکل تا بحال نبوده و نشانههای ابلاغ طرح مبدا تا مبدا در سطح کشور قابل مشاهده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه در هر مناسبت، اقدامات و برنامهریزیها کاملتر میشود گفت: بدرقه زائران به سمت مشهد و ارائه خدمات در حوزه فرهنگی و اجتماعی در طول مسیر و محتوای زیارت و معرفی در بین راه از دغدغههای ما بوده است.
وی افزود: پوشش شبکه های مختلف تلویزیونی و رادیو به شکل خاص برنامههای مختلفی را تولید و محتوای مرتبط ارائه میکنند. هرچند تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم اما شروع این اتفاقات ما را خوشبین میکند تا در ادامه مجموعه اقدامات ما کامل شود.
وی در باره تعداد مواکب در مسیرهای منتهی به شهر مشهد گفت: در مسیر داورزن- نیشابور ۶۳ موکب، تربت جام-فریمان ۲۵ موکب، سرخس ۱۵ موکب، قوچان-چناران-مشهد ۵۸ موکب، کلات ۸ موکب و گناباد تربت حیدریه ۲۴ موکب درحال فعالیت هستند که در کنار خدمات پذیرایی، عمده فعالیتهای آنها فرهنگی است.
حسین زاده افزود: آنچه دستگاههای اجرایی انجام میدهند تسهیلگری و پشتیبانی است؛ عمده خدمترسانی به زائران از سوی خود مردم انجام میگیرد.
وی با بیان اینکه در شهر مشهد ۶۰۰ موکب فعال هستند؛ گفت : مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی ،تاکنون ۱۳۰ ساعت برنامه تلویزیونی و رادیویی تولید کرده که از ۵۰ شبکه داخلی و خارجی پخش میشوند.
وی با اشاره برگزاری کمپینهای مختلفی چون آرام جانها و امام مهربانیها برای شریک کردن مردم در تولیدات رسانهای و تقویت حال و هوای امام رضایی بین مردم گفت: تاکنون بالغ بر هزارو۵۰۰ روحانی و مبلغ در این ایام فعالیت تبلیغی داشتند و عمده فعالیت ها از دیشب اغاز شده است.
حسین زاده افزود: بالغ بر ۴۵ نمایشگاه و نگارخانه و ۵۰ مورد نمایش و تئاتر در این ایام برگزار شده و سوگواره شورشیدایی بالغ بر ۲۰ شهرستان مشارکت داشته و تعزیه خوانی و نمایش آیینی اجرا کردند.
وی با بیان اینکه یکی از دغدغههای اصلی ما ارائه محتوای مناسب به زائر در طول مسیر است گفت: برای پخش صلوات خاصه در هواپیما، راهآهن و اتوبوس نیز برنامه ریزی شده است.
حسین زاده گفت: با هماهنگی های انجام شده و در راستای خدمات فرهنگی روزهای پایانی ماه صفر، سکوهای «نشان»، «باد صبا» و «فرا کتاب» خدمات ویژهای را به مخاطبان و خصوصا زائران حرم مطهر رضوی ارائه میکنند.
وی افزود: سکوی «نشان» با جانمایی بیش از ۷۰۰ مورد از نقاط مورد نیاز زائران در نقشه مشهد تلاش کرده در زمینه مسیریابیها و بهره مندی از خدمات به زائران کمک کند. سکوی «باد صبا» نیز در زمینه عرضه معارف رضوی و ادعیه و زیارات برای استفاده مخاطبان گام برداشته و علاوه بر این، سکوی ” فراکتاب” مجموعه متنوعی از کتابهای مرتبط با فرهنگ رضوی را با تخفیفهای ویژه برای عرضه به مخاطبان سراسر کشور فراهم کرده است.
همچنین، حجتالاسلام محمد احمدزاده،مدیرکل اوقاف و امورخیریه خراسان رضوی افزود: ۶۴ موکب در اماکن متبرکه استان به زائران خدمترسانی میکنند. میزان اقامت در اسکانهای موقت و اضطراری مساجد و حسینهها و اماکن وقفی تاکنون به ۶۰هزار نفر رسیده است.
وی در ادامه به خدمترسانی در مواکب بین راهی اشاره کرد و گفت: در مواکب منتهی به شهر مشهد تاکنون ۱۰۰هزار آب معدنی توزیع شده است. بالغ بر ۱۱۰ مبلغ در این مواکب خدمترسانی کرده و در حدود ۵۰۰ برنامه سخنرانی برگزار شده و بیش از ۲۰هزار محصول فرهنگی و با کمک منابع مردمی و خیرین، ۵۰۰ هزار وعده غذایی به زائران توزیع شده است.
مدیرکل اوقاف و امورخیریه خراسان رضوی خاطر نشان کرد: ظرفیت اسکان ما تقریبا تمام شده و از مردم درخواست میکنیم اگر امکان پذیرایی و میزبانی از زائران را دارند، از طریق قرارگاه هممحله امام رضا ارائه خدمت کنند.
همچنین، محمدعلی توسلی،مدیرکل امور رفاهی زائران استانداری خراسان رضوی گفت: از دو روز گذشته که زائران پیاده در مسیر بودند ۵۰ دستگاه اتوبوس شهری در مسیر جاده قدیم در حال سرویسدهی به زائران هستند تا آنها را به مشهد برسانند و تاکنون ۳۵ هزار پتو و ۱۳ هزار موکت بین مواکب توزیع شده است.
توسلی با بیان اینکه اسکان ۴۸هزارنفری ملکآباد دیشب تکمیل شده که بیشترین جمعیت زائر مستقر شدند، گفت: از محور قوچان ۳۰هزار نفر زائر پیاده به مشهد رسیدند و ۵هزار نفر نیز در راه هستند. از محور کلات نیز تاکنون ۲هزار نفر در مسیر قرار دارند. حدود ۴۰هزار نفر نیز از فریمان به سمت مشهد آمدند.
وی گفت: آمار اسکان تاکنون ۳ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۸۰ نفر بودهاست. درواقع ۸۷ درصد مراکز اسکان اضطراری و ۱۵ درصد سالنهای ورزشی تکمیل شدهاند.
همچنین، سید جلیل بامشکی،معاون زیارت و گردشگری سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد از برخی فعالیتهای شهرداری مشهد در دهه آخر صفر خبرداد و گفت: قرار نوجوانی با همکاری سازمان تبلیغات در عرصه میدان شهدا حال برگزاری است که بیش از ۱۶۰۰ نوجوان دختر و پسر از دیروز فعالیت خود را در آن آغاز کردند.
وی گفت: موکب حضرت خدیجه ویژه بانوان در بوستان ریحانه درحال فعالیت است که بیش از ۳۰ تشکل در ان خدمترسانی میکنند.
با مشکی به پویش نذر من اشاره کرد وافزود: این پویش توسط نوجوانان و با موضوع محیط زیست، پاکسازی زباله و فرهنگسازی اجرا میشود و در زمینه فرهنگ میزبانی نیز اقدامات متنوعی انجام شده که یکی از موضوعات پویش قدمت بر چشم بوده و در این راستا بیش از ۱۵۰ تجربه به دبیرخانه پویش معرفی شده است.
معاون زیارت و گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد گفت: در راستای فرهنگ میزبانی قرارگاه هممحلهای امام رضا (ع) را داریم که در راستای فعالسازی ظرفیت محلات مشهد و حدود ۷۳ محله اعلام آمادگی کردند تا با محوریت مسجد محل محله خود را برای میزبانی فعال کنند.
بامشکی درباره فعالیت راهنمایان زائران افزود: برای راهنمایی و اطلاعرسانی به زائران علاوه بر افزایش پایگاههای راهنمای زائر به ۱۸ مورد، ۳۵ اکیپ سیار راهنمای زائر نیز در محدوده حرم و ورودیها فعالیت دارند. ساعت کاری پایگاهها شبانهروزی شده است.
فعالیت ۱۱ کتابخانه سیار در دهه آخر صفر
همچنین، علیاکبر سبزیان،مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی افزود : دو موکب در خیابان ابوطالب بین قرنی ۲۶ و ۲۸ و خیابان امام رضا (ع) ۴۸ در مشهد داریم که جشنواره کتابخوانی رضوی در آنها اجرا میشود .
سبزیان افزود: پردهخوانی و نقالی در موکبها انجام میشود و عصرها محفل ادبی را خواهیم داشت و عضویت رایگان در کتابخانههای عمومی در این موکبها انجام می شود.
وی گفت: ۱۱ کتابخانه سیار در دهه پایانی ماه صفر به حسینیه کتاب سیار تبدیل شدند و در این کتابخانههای سیار امانت کتاب انجام میشود و این امکان فراهم شده تا زائران پس از مطالعه این کتابها، آن را به کتابخانه شهر خود تحویل دهند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی با اشاره به فعالیت دو موکب در گناباد و تایباد افزود: دو کتابخانه عمومی شهید مطهری و شهید مفتح در مشهد برای اسکان زئران پیاده خدمترسانی میکنند .
همچنین حسن جعفری، مدیر روابطعمومی اداره کل فرودگاههای استان خراسانرضوی، گفت: تا امروز شاهد صدور مجوز برقراری ۱۵۰ پرواز فوقالعاده ورودی و خروجی بهمنظور جابهجایی زائران ایام پایانی ماه صفر در مشهدمقدس بودیم.
وی افزود: زائران علی بن موسی الرضا(ع) توجه داشته باشند که پروازهای فوقالعاده به مقصد مشهد مقدس از طریق سایتهای رسمی و با نرخ مصوب به فروش میرسد.
جعفری با بیان اینکه در حال حاضر بهطور میانگین روزانه ۱۸۰ پرواز در فرودگاه مشهد نشست و برخاست انجام میدهند که در ایام پیک مسافرتی به ۲۵۰ پرواز ورودی و خروجی میرسد،
تاکید کرد: با توجه به تقارن دو پیک زیارتی ایام آخر شهریور و دهه پایانی ماه صفر، فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، آمادگی کامل بهمنظور استقبال از زائران داخلی و گردشگران خارجی را در این ایام دارد.
جعفری گفت : در دهه آخر صفر امسال ضمن برپایی ۳ موکب با اجرای برنامههای فرهنگی و مذهبی اعم از سرود، تئاتر خیابانی، دمامزنی و غیره به استقبال از زائران رضوی میرود.
وی خاطرنشان کرد: با توسعه تسهیلات و امکاناتی چون پارکینگ خودروها، تجهیز نمازخانهها و زیباسازی محیطی و ارائه خدمات و تسهیلات رفاهی در خور شأن زائران دهه اخر صفر هستیم.
مدیر روابطعمومی اداره کل فرودگاههای استان خراسانرضوی خاطرنشان کرد : برای استقبال زائرین ایرانی و خارجی برنامه های فرهنگی و آیینی متنوعی در بدو ورود به مشهد اجرا می شود.
شبنم مقدم