آذر از نیمه گذشته و مردم ایران این روزها علی رغم جنگ در غزه که بیش از یکسال و جنگ در سوریه و لبنان و در کنار کمک و حمایت از مردم مظلوم جنگ زده و آواره در قالب پویش های همدلی، از تاریخ ایرانی و رسم و رسومات آن نیز غافل نیستند.
روزهای آخر پاییز برخی از مردم ایران در تب و تاب برگزاری شب یلدا هستند که با پایان یافتن دهه فاطمیه و به دور از تمام گرانی های رایج در این ایام، بساط رسم «شب چله ای» های نو عروس و دامادها هم به راه افتاده و سنت دیرینه خرید و هدایا در حال انجام است.
اما در کنار تمام این احوالات، دورهمی خانوادگی شب یلدا یکی از قدیمی ترین و جذابترین دورهمی های همیشگی محسوب می شود که در اکثر خانواده های ایرانی چه در ایران و چه خارج از آن، در حال انجام است که سوروساط خاص خود را دارد. انار در کنار انواع میوه ها، کدو حلوایی، هندوانه، تخمه و آجیل، حافظ خوانی و بزم و خنده، از ملزومات این شب طولانی هستند. که همین بزم های شاد فرصتی را برای تدارک هر چه بیشتر فضاهای مناسب آن در شب یلدا مهیا کرده است تا بعضی از تالارها و باغ تالارهای مشهد به فکر برگزاری جشن یلدا باشند، اما داستان از کجا شروع شد.
کرونا، همان ویروس منحوسی که چندسالی در دنیا و ایران جولان داشت و سبب رکود بازار شده بود، تالار دارهای مشهد را بر آن داشت تا با برگزاری جشن های زنانه و بعضا خانوادگی با پخش موزیک و اجراهای مجاز، فضاهای شاد و مفرحی را برای خانواده ها فراهم کنند. این موضوع آنقدر جذاب و مورد استقبال قرار گرفت که در زمان های خالی برخی از تالارها، اقدام به برگزاری چنین جشن هایی گرفتند.
حالا که از آن ایام دور شدیم، برخی از این تالارها هنوز با اجاره یک میز با هر تعداد صندلی، شب یلدای خانوادگی را در کنار پذیرایی، با موزیک و اجراهای شاد همراه با حرکات موزون مختلط، برگزار میکنند. حال جای این سوال است که «آیا تالارها مجاز به برگزاری چنین جشن های مختلط خانوادگی ولو با موزیک و اجراهای عرف را دارند؟»، «اتحادیه تالاردارها، از وجود کلاب های شبانه آگاه هستند؟»، «اماکن، در کدام وجه این داستان تعریف می شود؟»
آقای حقیقت فر، رئیس اتحادیه تالارهای پذیرایی مشهد در گفتگویی کوتاه بیان داشت: این اتحادیه فقط مجوز تالار پذیرایی را صادر میکند.
وی افزود: تالار و باغ تالارها موظف هستند مراسم ویژه بانوان و آقایان را در دو سالن به صورت مجزا برگزار کنند.
رئیس اتحادیه تالارهای پذیرایی مشهد، تأکید کرد: در صورت برگزاری مراسم خانوادگی با پوشش کامل اسلامی برای خواهران و برادران در یک سالن، باید فضای خانم ها و آقایان با پارتیشن از هم تفکیک شود.
حقیقت فر در خصوص برگزاری جشن های شب یلدای خانوادگی نیز افزود: مجوز برگزاری جُنگ های شاد در تالار و باغ تالارها از سوی اداره اماکن عمومی نیروی انتظامی صادر می شود و نظارت آن نیز برعهده آنان است.
اما موضوع «کلاب های شبانه خانوادگی» چنان رونق یافته است که با یک جستجوی ساده در اینترنت، می توان ردپای برگزاری جشن به اصطلاح خانوادگی یلدا را در تهران، کرج، شیراز و دیگر شهرها نیز، پیدا کرد.
به قلم: نجمه موسوی