معاون سازمان ومدیر جهاد کشاورزی نیشابور از سطح زیر کشت 23 هکتاری گیاه ارزشمند آنغوزه بصورت زراعی در این شهرستان خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران، علی مبارکی، مدیر جهاد کشاورزی نیشابور با اعلام سطح زیر کشت زراعی 23 هکتاری گیاه آنغوزه در این شهرستان گفت: آنغوزه گیاهی بسیار ارزشمند با ریشههایی ضخیم و گوشتی است و این گیاه در مناطق خشک و آهکی نواحی گرم آسیا مثل بیابانهای خشک ایران رشد میکند و گلهایی زرد رنگ دارد که به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقهها قرار میگیرند.
وی ادامه داد: گیاه آنغوزه بصورت مرتعی و زراعی کشت می شود و در نیشابور با استقبال خوب کشاورزان از سال 1401اقدام به کشت آنغوزه بصورت زراعی کردیم که در همین سال 3 هکتار بصورت بذری کشت شد و در سال 1402 با اجرای طرح توسعه آن 8 هکتار بصورت نشاء در زمین زراعی کشت شد و در سال بعد از آن 12 هکتار دیگر نیز به آن اضافه شد و در مجموع 23 هکتار از اراضی کشاورزی دو بخش مرکزی ( اراضی جمهوری)، سرولایت ( چکنه و ساقی بیک) نیشابور و شهرستان میان جلگه ( بزق و آستایش) به کشت این گیاه ارزشمند اختصاص یافت.
مبارکی تصریح کرد: گیاه آنغوزه گیاهی با طول عمر حدود 20 سال است و از ریشه های خود شیره ای خاص ترشح می کند که بسیار با ارزش و گرانبهاست که در صنعت دارویی و آرایشی مصرف بسیار زیادی دارد.
مدیر جهاد کشاورزی نیشابور اظهار داشت : این گیاه زمانی که به مرحله گلدهی و تولید بذر می رود، عمر مفید آن پایان می یابد، بنابراین کاشت، داشت و برداشت آنغوزه نیازمند دوره های آموزشی و مهارتی است و در کشت های مرتعی باید به نحوی برخورد کرد تا با برداشت غیر اصولی، این گیاه از مراتع حذف نشود.
این مقام مسئول اظهار داشت: ریشه گیاه آنغوزه دو نوع تلخ و شیرین دارد و پس از سه سال از زمان کشت به مرحله تیغ زنی و استحصال می رسد و از هر بوته چیزی حدود 50 تا 120 گرم شیره آنغوزه بدست می آید که قابلیت صادرات بسیار خوبی دارد.
وی اذعان داشت: تیغ زنی ریشه و استحصال شیره نیازمند مهارتی خاص می باشد تا بوته از بین نرود و در این راستا اداره ترویج و آموزش کشاورزی مدیریت جهاد کشاورزی تا کنون 7 دوره آموزشی برای بهره برداران و علاقه مندان کشت آنغوزه در شهرستان برگزار کرده است.
مبارکی اذعان داشت: شرکت تعاونی گیاهان دارویی و گل محمدی چند سالی است که در شهرستان تشکیل شده و فعالیت های بسیار خوب و موثری در زمینه هماهنگی و پیگیری امور مربوط به تولید و فرآوری گیاهان دارویی داشته است.
لازم به ذکر است شیره گیاه آنغوزه در موارد درمانی زیادی از جمله هضم غذا، اثرات ضد باکتریایی، ضدقارچی و ضد میکروبی، کاهش فشار خون، اثرات ضدسرطانی، سلامت مغز، کاهش علائم آسم، کاهش قند خون نتایج بسیار مفیدی داشته و همچنین درمان یبوست، حملههای هیستری، خاصیت آنتی بیوتیکی،درمان عفونتهای قارچی معده، درمان کزاز، یرقان، مسکن درد گوش و تقویت بینایی از دیگر خواص این گیاه ارزشمند است.
هر کیلو بذر آنغوزه چیزی حدود30 تا 50 هزار بوته را می تواند تولید کند.
منبع: روابط عمومی جهاد کشاورزی نیشابور